woodhouse satkol

The house is situated in the village of Satkol (district Nanital) at 2000 mts above sea level, surrounded only by traditional village houses which reflects the spartan lifestyle of the local residents. It is built as a holiday home for personal use.

The design of the house responds to proximity of snow clad northern Himalayan panorama on the horizon while still rooted strongly to the existing and unharmed terraces it occupies.

These two overwhelming landscape features influenced the building’s placement at the lowest terrace level of the property and its merger with the larger environment.

Spaces are organized on three distinctive levels, each approximately occupying 14.50m x 3.60m of the natural terrain with undisturbed spectacular views of the neighboring orchards and the town of Almora, experienced and architecturally expressed through a continuous glazing all around the external floating envelope. This rift addresses a transition between the exposed dressed dry stonewall base excavated from site and the oiled ‘thun’wood cladding, acquired from this very region.

Four 14.50 m span ‘salwood’ frames made of multiple glued planks and thin steel tie rods, support the entire timber covered roof, the insulated building envelope, the entire wooden mezzanine floor and shape the iconic double glazed skylight. The entire structure is suspended from these robust truss frames without the support of any intermediate columns, allowing an undisturbed flow of contours into the silent ‘pine wood‘ paneled interior spaces. A Carefully crafted collage of square windows which face in all directions ensures ‘zen’ views of the serene yet majestic landscape.

P7

woodhouse

satkol

2015

uttrakhand